16 juli 2013

Trustbuddy bra eller dåligt?


Jag har läst en hel del om Trustbuddy, även det numera nerlagda loanland.se där . Där kunderna svek.
Tycker det är värt att nämna som en placerings alternativt gentemot aktier/fonder.
Aktien är förövrigt noterad på NASDAQ OMX First och i skrivande stund ligger den på 1,22 kronor.


Trustbuddy levererar en tjänst för mikrolån mellan Privatpersoner. Givetvis i vårat fall så är det sparandet i form av utlån som är det intressanta, allt annat vore ju emot sunt förnuft.

Upplägget som Trustbuddy kör med är att enskild individ kan låna mellan 500-5000 kronor till en faktiskt % av lånebeloppet på 39% vid ett lån mellan 14-30 dagar. Innan 14 dagar gäller 0 % i ränta.
Av dessa 39% utgår 12 % till Individen som lånar ut pengar . Resterande 27% tillfaller Trustbuddy.
Trustbuddy skriver att långivare ska förvänta sig en årsavkastning på 12%

Det intressanta är att Trustbuddy lyckats hålla sig på en längre nivå inom ett visst segment av utlåningen än vanliga SMS lån om man t.ex. jämför Folkia

Vidare står det i Trustbuddys vilkor att alla insatta medel hamnar på ett "samägt kundkonto" där det insatta medlet ger en % ägande av kontot i förhållande till övriga intressente. Räntan tillfaller insättarna kvartalssvis. Står dock ingenting om vad för ränta? Påverkar räntan de 12 % som man ska få på respektive utlån`?

Sprider riskerna? Trustbuddy sprider låneriskerna genom att många "sparare" är med och lånar ut till enskild individ.  Däremot kan man bli av med sin ränta om man vill få sina pengar utbetalade om de är under utlån.

Så länge det finns en Kundbas som lånar pengar så är Trustbuddy ett alternativ jämfört med Aktier.
Jag skulle dock vilja ha mer information om hur det gemensamma kontot fungerar och disponeras vid en eventuell konkurs osv, drar man paralleller till pokerbranschen t.ex. 5050poker haveri så funderar man ju.


Hur är era erfarenheter av Trustbuddy?


6 kommentarer:

 1. Hej! Trevlig blogg du har. Det är ok med länkbyte, här kommer min länk: http://erik60.blogspot.com
  jag lägger din länk i min blogglista.
  Med vänlig hälsning Erik,,,,,

  SvaraRadera
 2. Vet ej något om Trustbuddy,

  SvaraRadera
 3. Jag har sparat i Trustbuddy sen November 2012 och so far so good, avkastning på mer än en procent per månad, jag ser det dock som ett sparande med viss risk eftersom de är reltivt nya, jag är också lite tveksam till om deras tillväxt är uthållig, jag tror att deras tjänst kan kan falla pga konkurenns från andra aktörer med bättre villkor. Trots dessa lite pessimistiska kommentarer tycker jag det är intressant både som utlånare och aktieägare.

  SvaraRadera
 4. Trustbuddys expansion är kraftig, så det mattas nog av så snart de har etablerat sig i Europa. De har fortfarande Tyskland och Storbritannien kvar, så det är ännu mycket växande att göra. Sen hur konceptet håller på lång sikt blir väldigt spännande att se.
  Xperimentinvest, håller med dig om riskerna, men tror också att de kan anpassa sig efter konkurrensen.

  Till bloggförfattaren:
  Som alltid vill jag ha god koll på alla scenarios och är även jag intresserad av mer info kring hur det gemensamma kontot kan komma att disponeras vid en eventuell konkurs. Det är en sådan sak som är bra att känna till.

  SvaraRadera
 5. ...Kjøpte du TBDY på 1,22? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köpte inget, även om kursen har varit uppe på över 3 så är det ett företag som jag inte tror på långsiktigt, kortsiktigt går det göra vinster men tror det blir svårt långsiktigt.

   Mvh

   Radera