30 juli 2013

Varför Specialistofficer och dess påverkan på min privatekonomi?                           Specialistofficer inom Försvarsmakten!

Jag nämnde i ett tidigare inlägg att jag skulle ta upp de ekonomiska aspekterna utav att arbeta som Specialistoffier i Försvarsmakten. Här kommer min syn på mitt arbete!

För att bli Specialistofficer idag så finns det två vägar. Man kan antingen plugga 1.5 år på nån av Försvarsmaktens skolor för ändamålet, eller gå en så kallad förkortad variant men då ska man har varit anställd sen tidigare.
Har man som jag gjort värnplikten så är det bara att söka direkt annars så behöver man göra GMU/KMU på cirka 6 månader innan man kan påbörja utbildningen till att bli Specialistoffcer.

För att summera det hela så krävs det (normalt) 1.5 - 2 års studier för att bli färdigutbildad och anställningsbar i den Svenska Försvarsmakten.
Hur försörjer man sig då under studietiden eftersom det är den ekonomiska aspekten jag lägger tyngden på.

Försvarsmakten erbjuder idag ersättning samtidigt som man står för mycket av kostnaderna som vi anser är normala för att leva.
Ersättningen skiljer sig lite beroende på om man gör GMU eller om man läser till Officer, men är hyfsad snarlik.
Det som Försvarsmakten bland annat erbjuder är

 • 140 kronor/dygn
 • Mat och boende
 • Sjukvård och akut tandvård
 • Hemresor varje ledig helg(tåg, flyg eller egen bil km ersättning)
 • Försäkring
 • Kläder för Försvarsmaktens verksamhet
Som ni säkert förstå så erbjuder Försvarsmakten en ekonomisk fördel gentemot övriga utbildningar som annars kräver CSN och att man dessutom själv få stå för mat/boende. Nackdelen är att det kräver lite mer och har lite högre krav. En guldgruva ekonomiskt eftersom allt är skattefritt(ingen förmånsbeskattning) 
140 kronor/dygn ger cirka 50 tusen om året. Dessutom så går det att få en del av mat pengarna utbetalda så att man själv få köpa och laga sin egen frukost och middag. 

Hur påverkade då Specialistofficers utbildning min ekonomi? Jag står helt utan CSN lån och har dessutom kunnat leva billigt med tanke på att jag inte haft några utgifter som hyra, försäkring och el att betala. 

Framtiden då? 
Som Specialistofficer så ligger ingångslönen olika beroende på befattning och orten man jobbar på. 
Jag har en ingångslön på 21-22 tusen i månaden med möjlighet till ökning i framtiden. 
Däremot har jag svårt att få andra jobb p.g.a. den utbildningen som jag har. Ingen konkurrans om arbetskraften, vilket inte gynnar mig som arbetstagare.
Givetvis så valde jag inte att bli Specialistofficer p.g.a. att man t.ex. slapp ta CSN lån utan av många andra anledningar.

Dettta ska absolut inte ses som ett inlägg att främja och hylla Försvarsmakten utan mer som ett informativt inlägg om den ekonomiska biten. Det går inte att förneka att Försvarsmakten erbjuder fördelar ur ett rent ekonomisk perspektiv. För att få en helhetsbild så måste man däremot ta in många andra parametrar som kan göra att vägen till Specialistofficer inte alls är lika självklar som inlägget ovan kan få en att tro

Jag har absolut inga problem att svara på frågor eller tveksamheter om texten ovan, inte heller om det är nåt annat som intresserar vad gäller Specialistofficer. 
12 kommentarer:

 1. Hej. Nu blev jag nyfiken. Varför valde du att bli specialistofficer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bra fråga som egentligen har sin grund i att jag tyckte att värnplikten var givande och kände att jag ville fortsätta, provade på en civilutbildning och även att jobba som Soldat men kände att Specialistofficer var något för mig. Försöker utöver att jobba inom Försvarsmaten även att läsa kurser på universitetet för kunskapens skull.

   Mvh

   Radera
 2. "Nackdelen är att det kräver lite mer och har lite högre krav."
  Vad baserar du ovanstående uttalande på? Jämfört med vad? Efter att ha genomfört såväl en civil utbildning som en specialistofficersutbildning så är min uppfattning att de akademiska kraven är avsevärt lägre på SOU än inom den akademiska världen. Målbogsering är ett hyfsat okänt begrepp utanför FM, även om det förekommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag baserar det hela på fysiska krav, registerkontroll samt även att man måste närvara i allt högre grad såväl "vanliga" arbetstimmar som obekväma arbetstimmar.
   Du har absolut rätt att det ur ett akademiskt perspektiv finns brister i utbildningen med t.ex. "Målbogsering" på både gott och ont.
   Att man dessutom ligger utanför Universitetskanslersämbetet kontroll(högskoleverkets kontroll) gör nog sitt också jämfört med Officersutbildning på Karlberg.

   Kul att du hittade hit, som dessutom har genomfört Specialistofficersutbildningen.

   Mvh

   Radera
 3. "Det går inte att förneka att Försvarsmakten erbjuder fördelar ur ett rent ekonomisk perspektiv." Hur menar du då? Som exempelvis civilingenjör får du betydligt högre ingångslön och troligen även bättre löneutveckling jämfört med försvarsmakten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Syftade helt på under utbildningen. Resten är en helt annan historia.

   Mvh

   Radera
  2. Aha, ok! Det har du ju rätt i. Tack för en bra blogg! //Anonym

   Radera
 4. Vad gör man egentligen som specialistofficer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror helt på inom vilket område man är verksam i.
   Finns specialistofficerare inom alla Försvarsgrenar, Allt från helikopterpilot, vapentekniker, Vagnchef på Stridsvagn till mer administrativa tjänster inom olika staber, finns få begränsningar.

   Radera
 5. Grattis till ett mycket bra yrkesval. FM är lite i gungning nu men formerna med det nya tvåbefälssystemet kommer snart att sätta sig.

  På din fråga om du kan bli rik är svaret definitivt JA! Med din bakgrund så kommer du inte att ha några problem att strukturera upp din ekonomi för att den ska bli en växande vinstmaskin. Kom ihåg att det är inte storleken på lönen som avgör om man blir rik eller inte.

  Ett tips från mig är att använda den militärstrategiska doktrinen 2011 som stöd då du utformar din placeringsstrategi. Den passar även inom ekonomin. Det jag tänker då på är de 16st angivna principerna för krigföring.

  Nr 1. Målsättning. Sätt upp ett mål och håll fast vid det!
  Nr 8. Enkelhet. Ta fram tydliga och okomplicerade planer! Mm.mm

  Kuriosa: Strategi är ett gammalt militärt ord och betyder från sitt ursprung "Leda en här!"

  Sätt dig nu och snickra på din placeringsstrategi. Jag ser fram emot att se den publiserad här inom kort.

  Har du vad som krävs? :)

  SvaraRadera
 6. Hej jag har en fråga, när man studerar till SOU, vart bor man under tiden man studerar? Ska nämligen hoppa på det spåret nu till augusti och är nyfiken om man själv ska skaffa ett ställe att bo på?
  Glad för svar!
  /Josefine

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt att du hittade hit och ännu trevligare att du har valt en väg inom Försvarsmakten.
   Som Kadett under tiden du läser till Specialistofficers så går du på nästan samma förmåner som fanns under värnplikten. Dvs du kommer bli erbjuden bostad, mat och resor.
   Vad för typ av boende du erbjuds beror på var nånstans du hamnar. Kan vara delat boende, egen lägenhet eller nån annan variant av liknande boende.
   Så du behöver inte tänka på boendet, finns också möjlighet under visa förutsättningar att få sitt tidigare boende betalt
   Hör av dig om du har fler frågor.

   Mvh kanjagblirik

   Radera