21 augusti 2013

Ny bil! En Citroen C3

Har efter mycket velande fram och tillbaka bytt bil mot en nyare. Det hela slutade med att jag tog ett lån för att finansiera köpet efter att ha bytt in min gamla.

Att ta ett lån för att köpa en bil är kanske inte det mest briljanta, iallafall inte om man tänker spara pengar och bli lite rikare på kuppen.

För mig var det dock nästan ett måste. Jag har idag någon/några mil till jobbet vilket gör att det ej går att lösa på annat sätt än bil för att ta sig dit. Dessutom hade den nuvarande bilen gått över 20 k mil och ett kamremsbyte var påväg som hade kostat på.

Det var faktiskt ett ekonomiskt byte för min del även om jag tar ett lån, Bilen jag hade var allt annat än ekonomisk, särkilt med tanke på att jag kört 4-5 tusen mil på 1.5 år.

 • Bensinare som drog 0.8-0.9/mil
 • Dyr skatt
 • Kamremsbyte
 • Dyra reperationer.
 • Gick ej igenom förra besiktningen, således ombesiktning som kostade pengar i form av reperation. 
Letade främst efter en Diesel som drog så lite som möjligt, Blev således en Citroen C3 då jag fick mest för min inbytes hos Citroen och dessutom en bra deal på köpet i sig. 
Har blivit mycket mer ekonomiskt när jag insett hur mycket min gamla bil drar och har kostat mig det senaste året att det numera skrivs upp varje gång man tankar och hur långt man kommer per tank. 
Slapp dessutom skatten i 2 år till. 
Det som saknar just nu är ett vettigt Tankkort med hyfsad återbäring på tankandet, att betala med sitt vanliga VISA kort gör ju absolut ingen nytta sig.

Hur ser ni på användandet av bil och bilköp i sig? 

3 kommentarer:

 1. Grattis till ny bil! Det är normalt billigast att tanka på lågprisstationer utan återbäring, t.ex. Jet. Annars kan du också registrera ditt vanliga VISA hos Preem så får du återbäring där utan att ha ett speciellt tank-kort. OKQ8 VISA är visserligen ett bra kort i alla sammanhang och ger 1% återbäring på allt överallt (utom hos konkurrerande mackar). Jag använder det till alla köp. Även OKQ8-kortet kan registreras hos Preem.

  http://www.preem.se/templates/page____11930.aspx
  http://www.okq8.se/privat/kort/start

  SvaraRadera
 2. Tror du gjort ett bra köp. Jag sneglade lite på C3, men valet föll på ett annat märke. Jag hoppas den är lika snål i verkligheten som på pappret :) Jag har inget tankkort utan kolla på nätet var bensinen är billigast och handlar således där (kör 20-milssträckor varje vecka så jag har ganska många stationer att välja på i olika städer :) )
  Gillar inte tanken med att binda upp sig mot en leverantör + att jag inte är något fan av kreditkort heller.
  Här är mina tankar kring mitt bilköp:
  http://sparasmart.blogspot.se/2013/07/inkop-av-forsta-bilen.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag också, fick en bra deal enligt mig själv med 1 års garanti mot vanliga 3 månaders.
   Hittade en C3 som var fullt utrustad "exclusive" vilket avgjorde saken.
   Hade en Citroen tidigare vilket gjorde att jag kunde få lite mer hos en citroen återförsäljare för min bil.

   Tanken är inte direkt att binda sig mot en leverantör utan möjligen att skaffa flera.

   Radera