13 oktober 2013

Pyramidspel?

"Pyramidspel är en form av affärsuppgörelse som är ohållbar efter ett visst skede i processen. Det påminner mycket om kedjebrev, på samma sätt som vid kedjebrev bygger de på exponentiell tillväxt och de kommer också att kollapsa efter ett visst antal generationer. Man kan säga att pyramidspelen är en utvecklad och mer formaliserad version av kedjebreven. Ett pyramidspel bygger på att medlemmarna betalar en medlemsavgift, insats eller köptvång av produkter som skapar värdet i kedjan. När pyramiden faller förlorar deltagarna denna insats eller blir sittande med värdelösa produkter." Så står det på Wikipedia om Pyramidspel. 


Jag har varit på ett så kallat "informationsmöte" för en "resetjänst" vid namnet Worldventure. En vän som tyckte jag skulle hänga med. Då jag absolut inte har en tanke att ens gå med men tänkte att varför inte hänga på för att få lite mer information om det hela. Worldventure är svårare att kategorisera, då det inte är ett Pyramidspel i klassisk tappning, jag tycker dock fortfarande att det är nån form utav pyramidspel.
Jag är mycket kritiskt till all form utav pyramidspel och dess liknelse. Såg en tråd på Flashback om företaget i fråga. Dessutom så håller Norska lotteriinspektionen på att behandla ämnet i fråga om det kan röra sig om ett pyramidspel. 
Worldventure bygger på att man gemensamt lägger större beställningar som man sedan kan få köpa mycket billigare än om man bokar själv. Man får betala en viss summa som man får resa för och dessutom en månadsavgift som man slipper om man värva 4 medlemmar till. Dessutom kan man tjäna pengar om man värvar ännu flera. Enligt mig så låter det precis som pyramidspel och det är inte matematiskt möjligt att det ska gå ihop tillslut. En kollaps kommer att ske till slut.
Att människor kan tjäna sig en hacka på det här om man är högst upp i näringskedjan är inte omöjligt men för min del är det här definitivt ingenting jag kommer lägga min själ och kraft i.
Finns alldeles för många frågetecken.

Har ni några erfarenheter från företaget i fråga, eller liknande koncept? alternativt vad tycker ni om den här sorten av koncept?

5 kommentarer:

 1. Dessa pyramidspel bygger på människans girighet och således kommer det att fortsätta. En normalt funtad människa som blir indragen i ett pyramidspel är det inte synd om eftersom det är frivilligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givetvis, nån kommer ju dessutom göra pengar på det. Det som dock är intressant är de "spel" som cirkulera i gråzonen.

   Radera
 2. En klassiker är väl Natures own..
  Gick aldrig på det dock.

  /sture

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har ju funnits och finns ju en del mer eller mindre "Pyramidspel" där ute. Om man ens går mer så gäller det att veta vad man har att göra med.
   Att förvänta sig guld och gröna skogar är att ljuga för sig själv.

   Radera
 3. Varit med om något liknande, då var det telefonab..Guld och gröna skogar, snart kommer kina med, ni vet ju hur många som bor där... Gick aldrig med.

  Men, det jag framförallt tycker är olustigt med dessa är att man skall tjäna pengar på sina vänner.

  SvaraRadera