11 januari 2014

Användandet av kreditkort?

Liksom många inklusive min tjej så får jag ibland reklam ifrån kreditkortsföretag varav jag för nån vecka sen reagerade över en reklambroschyr där en person nämner fördelarna med att använda just det företaget men följande ord.

"Att spara i förväg funkar inte för mig. Då betalar jag hellre av i efterhand, så vet jag vad pengarna går till"
Till historien hör att människan ifråga betalade "cirka" 1500 kronor i ett år för en resa för 15000 kronor.

Jag förstår absolut inte hur man ens kan resonera så, att man väljer att använda kreditkort för att betala månadens utgifter på räkning är en sak men att resonera att man inte kan spara i förväg för att sen betala av över en större period ett högre belopp är i min värld mindre smart gjort, snällt sagt.

Hur ser ni på Kreditkort och dess användande?Mvh
Specialistofficeren


" härstammar ifrån Supremecards broschyr 2013-10-01

13 kommentarer:

 1. Jag använder mig Enbart av kreditkort. galet smart! Avbetalning en gång per månad av inköpen, dessutom gratis ränta, samt God återbäring i form av Cash :)

  SvaraRadera
 2. Jag skulle vilja påstå att det är borderline dumt att inte ha ett kreditkort sålänge du klarar av att betala av krediten i tid. Du får låna pengar gratis i upp till ofta 56 dagar. Du får ofta återbäring på köp i kontanter (x spenderade kronor ger y i ååterbäring). Du får en specifikation varje månad med varje inköp vilket gör det enklare att få en översyn över sin ekonomi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med! Min synpunkt var runt citatet i fråga.

   Radera
 3. Kreditkort kräver disciplin, annars brakar det alltför ofta åt skogen.

  SvaraRadera
 4. Jag betalar precis allt med kreditkort men använder dem som debetkort genom att alltid försöka ha "för mycket" insatt. OKQ8 har för närvarande 1,7% i tillgodoränta och Shell har 2,55% på upp till 15000 kr (sedan 0%).

  SvaraRadera
 5. Citatet var ju ingen direkt höjdare logiskt sett. Lite som att man måste skynda sig att handla innan pengarna tar slut. Den marknadsförare som tagit med citatet i reklamen skulle jag vilja ta en diskussion med.

  Jag tycker annars att kreditkort rätt använt är toppen. Vi kör OKQ8 Visa och tjänar på att använda kreditkort. Dels genom "gratis ränta" eftersom man inte betalar förrän vid månadsslutet. Dels genom 1 % återbäring på allt utom bensin på konkurrerande företag. Vi har tjänat ca 1500- 2000 kr på detta under 2013.

  Tuxie, vi funderade också på att sätta in pengar på OKQ8-bank, men som jag förstår det är dessa pengar inte skyddade om man råkar ut för kortbedrägeri. Eller har jag fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kör ni alla era köp på ert OKQ8 kort? dvs mat, bensin och andra utgifter?

   Mvh

   Radera
 6. Vi har inte kreditkort hemma hos oss. Vi kan se för delarna som skrivs här uppe med att man får "låna pengar gratis" samt att men får återbäring. Trots detta föredrar vi i dagsläget att betala med kontokort.
  Vi uppskattar känslan av att veta exakt vad som går in och ut på kontot varje dag och hur mycket som är kvar. Det gör att vi känner att vi kan slappna av mer och då spelar inte några tusenlappar så stor roll.

  Men vi har faktiskt diskuterat att skaffa kreditkort strax innan jul igen så jag ska inte säga att vi aldrig kommer göra det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär där jag står just nu, tanken är dock att skaffa kreditkort till våren då vi fått ordning på lägenheten.

   Radera
  2. Var också osäker på det att inte veta exakt hur mycket som rullar ut..
   Vi använder nu Nordeas guldkort. För att hålla koll surfar man in på mobilbanken och får upp exakt vilka transaktioner som gjorts, samt hur mycket som är kvar till kreditgränsen.
   För oss fungerar det precis lika smidigt som till mitt "vanliga" kontokort där jag istället har ett bankkonto knytet och ett saldo som tickar ner för varje köp..

   Radera
  3. Ger Nordea nån återbäring? En extra viktigt sak enligt mig när man funderar på att skaffa kreditkort. Därav står just nu OKQ8 Visa högt i kurs hos mig.

   Mvh

   Radera
 7. Använder mig själv av kreditkort, ett OKQ8 som laddas med det som beräknas gå åt för mat och bensin samt att det finns ett par tusen i kreditmöjlighet ifall det behövs. Inga avgifter, ränta på insatta pengar och bonus på allt man handlar (förutom hos andra bensinbolag). Till skillnad från mitt swedbankkort som kostar pengar utan att ge bonus (snart i alla fall, än så länge är jag student och har även det kortet gratis). Så jag är positiv till kreditkort för de med koll på sin ekonomi men för gemene man kan det vara knivigt.

  SvaraRadera
 8. Kreditkort är bra om man har disciplinen att använda det på rätt sätt som beskrivs bra av flera kommentarer ovan. Man sparar rent av bra med pengar på det! Dock är det en fälla för flertalet, då dom när månaden skall betalas har gjort av med för mycket pengar! Sedan vet jag att det är många som använder kreditkortet för att balansera månader med mycket utgifter vilket är totalt idiotiskt med tanke på räntan. Balansera sådana månader ska göras med ett sparkonto/korträntefond som utgör ens buffert!

  SvaraRadera