8 juli 2014

#superspararna Att skilja på att vara sparsam och snål.

Jag och många andra med tanke på den Twitter storm som följde såg på kanal 5 superspararna som sändes idag måndag.
http://www.kanal5play.se/program/1037364548
"Glöm extrapriser och att panta burkar. Här möter vi ekonomiskt sinnade svenskar som har tagit sparsamhet till helt nya höjder. Människor som har som sport att spara. De lägger all tid på att få saker gratis, eller väldigt billigt. Provsmakaruppdrag, tävlingar, samlande och tiggande. Vi följer unga och gamla, t ex en ingenjör och en man i en koja i skogen. Alla har utvecklat konsten att snåla till fulländning. Med hjälp av påhittighet och glimten i ögat har de gjort sparsamheten till en livsstil."
Från kanal 5

Programmet fick mig att skaka på huvudet ett par gånger, att spara är en sak men att vara snål samtidigt som man dessutom stjäl saker då har man gott för långt!

Vad är era reflektioner från programmet?

10 kommentarer:

 1. Jag anser mig vara sparsam med en sparkvot på ca. 50% av min nettoinkomst. Anser mig dock inte tillhöra det patrask som visades på tv. Kräktes nästan när jag såg de som stal på bl.a. McDonalds. Avskyvärt. Tyckte dock att killen som sparade dammsugarpåsar hade en skönare inställning om att minska slöseri etc.

  SvaraRadera
 2. Jag har inte sett den men min fråga, är Gunther Mårder med i serien?

  SvaraRadera
 3. Kan bara hålla med. Tjuveri o sparsamhet är olika saker, sorgligt att programmet inte kan skilja på begreppen o drar "sparsamhet" i smutsen...

  SvaraRadera
 4. Såg aldrig programmet men tack för tipset, ska se det på play. Märkligt att man använder ord som "ekonomiskt sinnade svenskar" om det handlar om stöld, gratisätande och tiggeri. Det främjar ju inte direkt en vettig syn på sparande.

  SvaraRadera
 5. Många av de medverkande i programmet är dumsnåla, dvs lägger ner mycket tid på att spara småsummor. I nästa program är dock Petra med och tipsar om gratis saker och rabatter på nätet.

  SvaraRadera
 6. Håller med Gp. De är dumsnåla. Man kan också ifrågasätta deras överdrivna behov av en viss vara. T ex hushållspappret som killen köpte extrema mängder av. Om man nu tycker det är så dyrt kan man använda ett gäng handdukar vid spisen istället som man tvättar regelbundet och som bara är för smutsiga händer. Så gör jag och använder således inte så många rullar hushållspapper per år. Lägger bara runt 50kr/år på hushållspapper/servetter.

  Och så detta stjälande av ketchup på Mc Donalds... de kan lägga av med ketchup helt och hållet och satsa på bra pastasåser som inte behöver extra tomat och salt som ketchup i grunden är syftar till att smaksätta med.

  /E

  SvaraRadera
 7. Missade det andra programmet men jag såg det första. Tyckte det var lite småkul att se killen som körde runt och letade efter billigaste beninstationen. Undrar just vad den bilturen kan ha kostat och hur lång tid det tog... kanske hade varit smartare att kolla upp billigaste macken på internet innan avfärd?! ;)

  SvaraRadera
 8. Har inte sett programmet, men det låter ju som en blandning av propaganda och billig populistisk underhållning. Verkar för mig som att programmets budskap är = Spara är fult, galet, bohemiskt, underligt, extremt.
  Svensk tv sänder dubbla buskap till folket, å ena sidan lyxfällan där man klandrar människor som lever över sina tillgångar. Dumma människor vad tänker dom med?! sitter folk och säger i fikarummen på jobbet. Och å andra sidan människor som sparar, sitter folk och säger efter programmet "man kan ju inte spara in på allt" och suckar och skaker på huvudet.
  Säger inte detta mycket om vad vi lever i för motsägelsefullt konsumtionssamhälle?

  SvaraRadera
 9. Antar att "bajsa borta" öht inte är speciellt populärt hos norrlänningar. De mäter avstånd till släkt och vänner i timmar det tar att köra. Inget sätter tonen så bra som att börja besöket med att göra #2 så det osar.

  SvaraRadera