29 januari 2014

Riskspridning kontra courtage vid aktieköp!

Vi har nog alla suttit någon gång och funderat över hur stora poster det skall köpas, främst ur 2 vinklar.

 • Hur stor del av mitt sparande ska investeras i aktien (riskspridning)
 • Hur stor post måste jag köpa för att minimera courtaget för köpet.
Satt precis och var sugen att faktiskt köpa lite Swedbank efter senaste bokslutsrapporten  men började åter att räkna på diverse courtage som fick mig att avstå. Givetvis vill jag få ut så mycket som möjligt vid ett eventuellt köp d.v.s ett minimalt courtage. Även om t.ex. avanza och Skandiabanken idag har mycket låga courtage så krävs det en hyfsad summa kontra medel lön för att uppfylla de % som ger priset i fråga. 

Då jag har investerat en stor del av mitt kapital i lägenhet och kommande renovering så sitter jag inte på ett belopp där jag tryggt kan investera på aktiemarknaden för att uppfylla de 2 punkter ovan. 
Det val jag annars har ett att avstå och bygga upp ett kapital på sparkonton med lite högre ränta på tills man uppnått en rimlig summa för att kunna köpa aktier. 

Hur skulle ni resonera i frågan? 

4 kommentarer:

 1. Hur stor avkastning förväntar du dig på investeringarna? Då blir följdfrågan hur stor del av den förväntade avkastningen är du beredd att betala i courtage? Personligen skulle jag säga att ca 1% av köpet i courtage känns rimligt.
  Lycka till!

  -Benjamin

  SvaraRadera
 2. Tidigare köpte jag för minst 10 000 kr men har nu satt en lägre gräns på 7000 kr. Eftersom jag inte köper och säljer aktier (buy and hold) så påverkar courtaget inte min totala avkastning extremt mycket.

  En annan anledning till denna "låga" gräns är att jag kan spara ihop till nya aktieköp snabbare och på så sätt håller motivationen/intresset uppe för börsen och förhoppningsvis leder det indirekt till högre avkastning i längden.

  Det är inte kul att sitta och trycka in pengar månad för månad på sparkontot =)

  Mvh
  Ekonomisk Trygghet

  SvaraRadera
 3. Till dom mindre posterna använder jag Avanza mini, visserligen en vanlig aktiedepå men det minskar courtaget. Långa och stora poster handlas på Avanza och ISK..
  /Aktienybörjaren

  SvaraRadera
 4. Upp till max 1% i courtage känns ok tycker jag, helst mindre. Kör du Avanza och ISK så har en courtage på 39SEK på svenska börsen. Finns inte resurserna att köpa större poster för att hålla courtagen (i %) nere så skulle jag göra färre köp.

  XO

  SvaraRadera