10 december 2018

Dyra transporter - Bilägandet är inte billigt


I motsats till vad Snålgrisen skrev om "Billiga transporter"  så hävdar jag motsatsen vad gäller mitt nyttjande av transportmedel. I det här fallet gäller det främst bil.
Jag har dessvärre inte någon möjlighet att nyttja kollektivtrafiken då det skulle ta alldeles för lång tid och logistiskt jobbigt med barn som skall lämnas och hämtas på förskola. 

Jag har idag en bil som är precis 3 år gammal, tyvärr inköptes den ny vilket givetvis kom med en rulla ut den ur bilaffären förlust. Fick hyfsat bra betalt för min inbytes men såklart så gör man inte en bra affär oavsett när det gäller bilköp. 

Efter att ha gått igenom senaste månadens köp vad gäller drivmedel så ligger den på 2294 kr. Dock gäller det på två bilar då både jag och frun äger varsin. Utöver detta har vi värdeminskning, serviceintervaller och andra utgifter kopplade till bilägandet. 

Försäkringskostnaderna ligger på strax över 3000 kr på en halvförsäkring i Länsförsäkringar. Något dyrt kan jag tycka. För att få vagnskadeförsäkring vill de har nästan 3000 kr till.

 • 1500 kr drivmedel (är föräldraledig på deltid)
 • 250 kr försäkring (nästan det dubbla med helförsäkring)
 • 500 kr service, reparation (däckbyten)
 • 300 kr Ränta (3%)
 • ? Värdeminskning
Summa = 2550 kr plus värdeminskning.
Med hänsyn till att värdeminskningen är som störst initialt så kan man säkerligen lägga till att värdet på bilen har halverats från inköpspris. 


Det ultimata hade varit att gå ner på en bil i familjen, betydande kostnadsbesparingar att göra med hänsyn till utgifterna ovan.
Vilket transportmedel nyttjar du och varför?

4 kommentarer:

 1. Jag gillar att slå ett slag för den lätta motorcykeln. Köp en ny 110cc scooter från Honda för 28000. Mest oekonomiska scenariot är att du inte gör något med den eller byter någonting. Då skriver du av den helt på 5 år för ca 450kr per månad. Den drar 0,2 så 300kr per månad för bränsle om du kör 100 mil. Även med skatt, försäkring och besiktning inräknat så är du under 1000 lappen i månaden med bred marginal. Köper du istället en begagnad och servar den själv så blir det såklart ännu billigare (men man betalar med tid istället såklart). Mycket billigare tror jag inte du kan få det med ett fordon som hänger med i landsvägshastigheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hade man inte haft barn så hade det kunnat varit något. Lite jobbigt dock med två barn och barnbarn.

   Radera
  2. Jo såklart. Jag tänkte scenariot att du skulle ha kvar en bil.

   Radera
  3. Ett tag funderade jag på cykel men då krävs det lite planering vad gäller hämtning och lämning av barn.

   Radera