2 december 2018

Sparande till barn - Hur resonerar ni?


Sparande till barn. Hur bör man resonera? Har idag 2 barn, bägge är under 4 år. Dvs många barnbidrag (år) kvar att spara innan de blir 18. Med hänsyn till ränta på ränta effekten så kan det nog bli en bra slant men hur ger man sina barn de bästa förutsättningar för ett någorlunda riskfritt sparande? 

Finns det något sparande idag? Vi sätter undan barnbidraget varje månad på konton hos SBAB. Det ger dessvärre inte många kronor i ränta då den för nuvarande är 0.65 % Livet var bättre förr. 
Däremot så skapas det en hyfsad likviditet på strax under 16000 kr per år. Räkna vi dessutom in födelsedagarna och julaftnar så finns det bra möjligheter att nå minst 300 000 på 18 år kr utan att ta hänsyn till någon utveckling i %. 

I framtiden ser jag att pengarna lämnar respektive sparkonton för någon form utav investering på börsen, sen om det blir fonder eller aktier samt hur % som ska investeras det har jag dessvärre inte hunnit funderar på för tillfället. 

Har ni några tips och framförallt hur gör ni med sparande till barn? 6 kommentarer:

 1. Fonder alla dagar i veckan, jag investerade i D & G aktiefond Sverige och den mångdubblades flera gånger om på 18-20 år, skulle nog inte ta den nu utan kanske dela upp i 3 delar med spiltan investment, robur ny teknik och D&G småbolag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligen det som blir alternativet, dock en hel del att välja på.

   Radera
 2. Jag investerar min del av sonens barnbidrag på börsen och försöker koncentrera mig på investmentbolagen. Med tiden borde det ge bra mycket mer än om pengarna var i ett bankkonto.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja bankkontot ska överges, frågan är bara när och till vad.

   Radera
 3. Fonder med bra spridning och fokus på hög risk. Det är så lång sparhorisont och borde överleva ev. Kriser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med spridda köp så borde man tajma både bottnar och toppar, vi få se vad det blir för köp framöver.

   Radera