7 december 2018

Hur hantera pengar som inte är investerade på börsen?


Konstaterade häromdagen att jag egentligen inte har reflekterat så mycket över hur jag ska hantera likvida medel som inte är investerade på börsen. Bekvämligheten har gjort att de mesta är placerat på ett sparkonto hos SBAB.
Fördelen samt nackdelen är att det tar tid att ta ut pengarna, skulle man se ett tillfälle på börsen så går det först att handla dagen efter.
Räntan på SBAB är 0.60 % på sparkontot. Den högsta utan bindningstid på Avanza är 0.75%
Sen är frågan om man ska börja jaga % eller om det är viktigare att kunna få tillgång till sina sparade medel omgående.

Nu är det inte frågan om några större summor, då det mesta är investerat i huset. Tanken är dock att det kommer att öka framöver då familjens inkomster ökas betydligt från 1 inkomst till 2.

Dessutom kan man diskutera hur många % av sin totala ekonomi som ska utgöras av likvida medel.

Hur hanterar ni era likvida medel?

2 kommentarer:

 1. Hej! Jag håller alla likvida medel som inte är en del av min portfölj (buffert, semesterspar etc) på sparkonto hos Collector.

  För mig är det viktigt med insättningsgaranti, konstant tillgång till pengarna (med en dags fördröjning) och ränta. Jag söker alltid den högsta räntan men försöker välja konto med hyfsad omsorg då jag inte vill hoppa runt för att någon annan har höjt sin ränta med 0,05%.

  Jag uppskattar nischbankernas konton inte bara för räntan utan också för att det kan ta någon dag att få pengar överförda. Detta hindrar impulsiva investeringsbeslut etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det här med impulsiva investeringsbeslut så har du nog en poäng att det bör ta en viss tid att få över pengarna. Sen samtidigt så kommer det säkert tillfällen då man behöver pengar för ett omgående köp.

   Få se lite hur jag hanterar det framöver, tänker mig en liten blandning.

   Radera