22 mars 2014

Anonymitet bland bloggare


Jag har en gedigen lista med bloggare som jag följer, främst ur ett ekonomiskt men även ur ett säkerhetspolitiskt samt att det ibland lyckas slinka in en blogg eller två om något helt annat.
Senast Anonymitet kom i fokus var när bloggare Wiseman`s Wisdoms blev "avslöjad" av ofog med enorma nyhetsrubriker som nådde de mer etablerade medier, även om avslöjad är ett starkt ord då flertalet inom Försvarsmakten mycket väl visste vem som gömde sig bakom namnet.

Vad gäller många bloggare som skriver om sin privatekonomi så är en stor del delvis eller helt anonyma och man är definitivt inte i närheten av att skriva inlägg om sitt liv i samma utsträckning som många andra kategorier i den stora bloggosfären.
Där tillgängligheten har mynnat ut i att nästan varenda individ som har internet skriver om något i nån av alla de sociala medier som existerar.

Ekonomi som kategori är roligt nog en växande sådan och varje dag blir det fler och fler som skriver om ämnet däremot är anonymiteten fortfarande lika stor. Gå man igenom topplistan på Bloggportalen så ser vi att många försöker vara anonyma. Jämför man med andra kategorier t.ex. Hus och Hem så ser vi en betydligt mindre del anonyma. Givetvis kan det har med ämnet i fråga men mina reflektioner är att det ser likartad ut i flertalet andra.

Jag som bloggar under namnet Kanjagblirik har valt att delvis vara anonym, d.v.s. jag skyltar inte med mitt namn eller en massa bilder som kan relateras till mig även om jag med vissa ledtrådar i mitt skrivande går att få en hum vem jag egentligen är. Fördelen är att det går att lägga fokus på skrivandet och resultatet än att lägga fokus på individen samt att kunna distansera sig från alla oavsett om det är en arbetskollega eller en läsare från andra sidan jordklotet.

Några bloggare har valt att vara helt tydliga med vem de är t.ex.Snåljåpen.
Går vi igenom Avanzas blogglista "Sveriges hetaste bloggare" Så är de få som skriver öppet.

Jag har alla respekt för alla bloggare oavsett om de skriver öppet eller mer anonymt, det intressanta i resonemanget är hur det påverkar ens skrivande samt hur läsarna uppfattar en.

Varför tror du att många väljer just att vara anonyma när det gäller sin privatekonomi?
Fördelar respektive nackdelar?



Ha en fortsatt trevlig helg!
Mvh
Kanjagblirik




8 kommentarer:

  1. För egen del skulle jag nog inte vara lika öppen med mina planer om jag var helt öppen med min identitet. Anledningen är att jag inte tycker att alla behöver veta hur jag tänker och jag vet inte hur andra skulle reagera. Fram till den dag jag slutar jobba (förhoppningsvis om ca 4 år) vill jag vara en bland alla andra på jobbet och inte på något vis sticka ut som "den där som snart ska sluta".

    Om man ska ta det mer ur ett allmänt perspektiv har jag hört i olika sammanhang att svensken är mer benägen att berätta för bekanta vad de har för sig i sängkammaren än vad de har för lön....så det kanske inte är så konstigt att många ekonomibloggare är anonyma?!

    SvaraRadera
  2. Ungefär samma anledning, när man skriver om att målet är att sluta förvärvsarbeta som i mitt fall vill man helst inte att det skall vara allmänt känt, inte heller i bekantskapskretsen känns det bekvämt att visa sin ekonomiska ställning då det kan uppfattas som skrytigt av såna som kanske lever för dagen och inte har något sparkapital alls.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag kan riktigt se chefens min framför mig när han inser att jag planerar att sluta jobba. Kan ge dålig utdelning i nästa löneförhandling.

      Radera
  3. Samma som ovan. Bland kollegor och vänner tas tankar om ekonomi och sparande emot väldigt blandat. Störst är väl ointresset. Nu har jag inte hunnit så långt men längre fram känns det onödigt att tala om för hela världen hur mycket kapital jag har.

    Mvh DF

    SvaraRadera
  4. Jag har valt att blogga anonymt eftersom det ger en större möjlighet att vara öppen och personlig. Dessutom slipper jag känna att jag hänger ut någon.

    Min ekonomi är en privatsak. Jag bloggar inte för att dra till mig nyfikna kollegor, grannar, kusiner och bekantas bekanta. Det blir inte heller något utbyte för båda parter som det kan bli i ett samtal kring pengar, då jag inte skulle ha några problem att prata om mitt sparande eller vad jag väljer att lägga pengar på. Jag vill inte ha nyfiket nosande i min ekonomi av folk jag känner. Min blogg är inte en Ratsit.

    Bloggare som bloggar öppet ses som mer seriösa men jag tror inte att det gäller anonyma sparbloggare, där finns istället en förståelse för att vi tänker exakt tvärtom.

    SvaraRadera
  5. Problemet för mig är att pengar gör folk konstiga. Om jag började blogga så skulle det antagligen handla om mitt mål att bli finansiellt oberoende, och då skulle jag aldrig vilja säga mitt namn då jag inte vill att folk i min närvaro ska lära känna om min finansiella ställning.

    SvaraRadera
  6. Som många här ovan valde vi ett anonymt bloggande för att slippa känna att vi hänger ut vårt liv. Vi vill att vår blogg ska kunna handla om vilken familj som helst. Vi är en helt vanlig familj med lite ovanliga tankar. De som känner oss kommer att kunna lista ut vilka vi är och det känns okej. Vi har också mött en del oförstående kommentarer när vi nämner något om vårt sparande eller våra livsmål. Som flera andra skriver kan det framstå som skrytigt eller till och med knäppt att prata om ekonomiskt oberoende eller tidig pension.

    SvaraRadera
  7. Samma som ovan men även att det är lite olustigt att kanske blogga helt öppet om att man har flera miljoner på sitt konto (i framtiden!).

    Samtidigt som det tidigare sagts så har pengar en viss effekt på folk. Skulle aldrig berätta för folk ifall jag vann miljoner på lotto. Vissa känner att dom har en viss rätt till dina pengar. Om jag nu har så mycket så varför delar jag inte med mig? En stor anledning till att jag kör på semi-anonymt är min familj. Det blir alltid tjaffs när det kommer till pengar. Skulle dom få nys på att man inte vill låna ut och att man sedan sitter på en mindre förmögenhet skulle helvete braka loss och vi skulle nog inte prata mer. Och det är inte en blogg värd.

    Och som även tidigare nämnts kanske man inte vill att chefen, kollegorna eller andra som man inte "tänkt" sig ska läsa bloggen gör det. Lite smart får man vara om man ska ta sig nånstans här i världen.

    Sen kommer säkert nån jävel försöka ta reda på vem man är ändå eller kanske känna igen en på ett foto p.g.a. något som sticker ut men då får det väl vara så. Man kan inte förbereda för allt!

    Ypperliga svar ovan annars.

    - Sam

    SvaraRadera