16 april 2015

Minskade fasta kostnader! Vad har du för fasta kostnader?

Har tidigare nämnt att jag oftast försöker hitta sätt att minska våra fasta kostnader, som t.ex. att vara student för att få billigare bredband.

I dagsläget så ligger våra fasta kostnader på ungefär


 • Boendeavgift 4284 kr
 • Ränta 455 kr
 • El 370 kr
 • Bredband 250 kr 
 • Hemförsäkring 94 kr
 • Bilförsäkring 500 kr
 • Bil 2800 kr
Summa: 8753 kr

För stunden så har vi separat ekonomi till den grad att vi delar på boende kostnaderna (5453 kr) medan jag står för resten som t.ex. bilen. 

För mig som har en snitt inkomst så innebär det att utav min lön på cirka 24 k efter skatt så har jag direkta utgifter på dryga 6026,5 kr (25.1 %) 

Givetvis tillkommer utgifter för mat, drivmedel och annat som man köper på sig, men potentialen finns för ett högt sparande. Den givna följdfrågan är varför har man inte sparat mer sen man började jobba?

Hur ser era fasta kostnader ut?

7 kommentarer:

 1. Boendeavgift 2600kr
  Ränta 1950kr
  El 250kr
  Hemförsäkring 80kr
  Fackavgift 480kr
  Bil 500kr drygt

  Inkomst på i snitt 29 k /månad, direkta utgifter 5400kr (18,6%)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser bra ut! Jag jobbar mot att komma upp i dina nivåer av inkomster. Att ligga under 20 % är målet om några år.

   Radera
 2. Lön netto: 23000
  Hyra 4370
  El 200
  Bredband 134
  Unionen 322
  CSN 575
  Summa fasta: 5600
  Fasta / nettovinst= ca 24%

  Då sambon inte har någon inkomst annat än från FK, betalar jag 1400kr mer än om splittat 50/50. Om vi splittat hade det blivit ca 18%.

  3 minuters cykelväg till jobbet gör sitt för transportkostnader och ger även mycket tid för annat än jobb i vardagen. Också lätt att flexa med så nära. Då kan man sticka iväg igen efter kvällsmat och jobba någon timme om det behövs.

  Största utgiften är hyran, men den är svår att göra något åt då det är bök med handikappanpassning om vi ska flytta.

  Vi har även ett ökenterrarie till ödlan, så halva elkostnaden kan egentligen gå som hobby.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 3 minuters cykelväg till jobbet kan ju knappt bli bättre, måste spara en hel del på att slippa använda bil. Själv har jag dryga 1.5 mil till jobbet. Har börjat kolla på en cykel för att spara in pengar på drivmedel. Dessutom får man bra med motion.

   Utan bilkostnader så hade det blivit bra med pengar över.

   Mvh

   Radera
 3. Kan också nämna att mina senaste och första 4-5 år av heltids tjänstemannajobbande har jag spenderat varenda krona i princip utan sparande. Gått till tågluff, cykelinköp, cykeltillbehör/kläder och utrustning. Har dock i år börjat kunna spara undan ca 5k/månad, då jag inte har något större bbehov av att köpa något nytt då jag har köpt allt jag vill ha och de lär hålla några år till. Fyller snart 30.

  Glad att jag hunnit göra det jag velat, nu är det till att invänta pensionen innan man kan leva som ungdom igen ;-)

  SvaraRadera
 4. Snabbt räknat ligger jag nog på cirka 10k i fasta kostnader, så cirka 40% av lönen går åt. Så några 20% är jag långt ifrån i dagsläget, och lär väl adrig komma dit.

  Eller jo, om jag blir sambo, är särbo nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vara sambo är ganska bra ibland :) Fördelen är att man kan dela kostnader om nu man har en partner som har förmågan att kunna betala. Min sambo pluggar, den dagen då hon börjar jobba och få en ok lön så kommer mitt % att minska något till.

   Mvh

   Radera