16 mars 2014

Regler Snålmånad April månad! Antar du utmaningen?

Responsen på mitt förra inlägg var ganska stort och flertalet är sugna på att haka på min utmaning om snålmånad.

Vad gäller gemensamma regler för att få en rättvis bedömning för varje individ då de fasta kostnaderna skiljer och är oftast svåra att rubba på med kort varsel.


Regler Snålmånad!

Att minst 1 gång i veckan redovisa utgifter i kategorierna
 • Mat
 • Hygien
 • Nöjen
 • kläder & utseende
 • Transport
 • Inredning
 • Övrigt
De utgifter som undantas är fasta räkningar knutna till boende.
 • Boendelån dock inte amortering (ett form utav sparande)
 • Hyra/avgift
 • El
 • (facket?)
 • (Radiotjänst?)
 • (Bredband?)
 • vatten/värme/sophämtning
Utöver detta sammanställda periodens utgifter vid månadens slut, samt periodens aktuella utgifter kontra inkomst (nettolön) i % (procent)

Kreditköp räknas in som köp under aktuell månad och måste tas med i snålmånaden även om räkningen betalas i maj.

Vad gäller tjänster som dras från kontot som t.ex spotify, gym eller netflix så räknas det under konsumtion och inte fasta utgifter kopplat till boendet.
Vem får lägst utgifter samt vem har störst sparkvot utifrån sin inkomst vid månadens slut? 


Mvh

40 kommentarer:

 1. En fråga om reglerna bara. Hur menar du med att amortering inte undantas från boendekostnaden? Det är väl att se som ett sparande och borde inte räknas som förbrukning av pengar i stil med konsumtion? Dvs om man har ett månadssparande och amortering på bolån ska det väl inte räknas med i tävlingen utan ses som just sparande, dvs räknas ihop med pengarna som "blir över" i slutet av månaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med amorteringen menas att det räknas som sparande och därav inte ingå i de "fasta kostnader som boende innebär. Alltså ett form utav sparande precis som du säger. Därav jag skrev "Inte amortering"

   Radera
 2. Snålmånad? För mig är varje månad snål. Snålliv vore något! Bra initiativ dock, kan få många att öppna upp möjligheterna för att faktiskt få loss pengar till ett sparande som sedan kan skapa frihet. Friheten kan sedan användas för att öka risken i livets olika delar och därmed höja livsavkastningen. Sparhälsningar Günther Mårder

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var jag som började med snålmånader för många år sen när jag startade bloggen "Miljonär innan 30". Tanken var att hålla en hög spartakt som grund. Men vissa månader verkligen lägga manken till och dra ner på konsumtionen till max för att frigöra kapital för mer riskfyllda placeringar än vanliga månadssparandet.

   Ungefär som en idrottare som åker iväg på ett träningsläger och kör extra hårt en period. Gör man det varje månad blir man övertränad. För mig funkade det så att snålmånaderna tränade upp mig till en ny nivå vilket gjorde att jag kunde leva billigare även övriga månader.

   Ska bli kul att återuppleva gamla minnen med en ny snålmånad nu.

   Radera
  2. Precis som Miljonär innan 30 skriver så kommer begreppet för många av oss bloggare från den tiden då Miljonär innan 30 kunde bedriva snålhet som vissa uppfattade som radikala. Tyckte det var dags igen och vad kunde vara bättre än att få med dig på tåget igen.
   Jag tror precis som du skriver miljonär att det är ett bra sätt att få ner konsumtionen övriga månader.

   Lycka till! Hoppas du håller din blogg uppdaterad som förr i tiden

   Radera
 3. Funderar på att vara med, men funderar vad som gäller för mig som lever med fru och 3 barn i en helt delad ekonomi...hur jämföra med dem som har egen ekonomi?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Kul att du hittade hit och jag tycker absolut du ska haka på. Medveten om att barn ökar på kostnaderna och kan till och med inse att ens sparande möjligen inte ska påverka ens ungar men tror ändå att det går att försöka sänka sin konsumtion i någon grad.
   Tar och försök räkna på din del av den gemensamma ekonomin, delat matkonsumtion, osv.

   Mvh

   Radera
  2. Jag är med, besök gärna min nystartade blogg,

   http://frivid42.com/

   Radera
 4. Hej!

  Jag är gärna med på snålmånad! Det ska bli intressant att dels följa upp hur det går för mig själv men även för dig och alla andra deltagare :)

  SvaraRadera
 5. Dags att börja uppsnacket och stressa varandra lite med våra budgetar för april Jag räknar med 1400 kr i utgifter på en nettolön på 28500, dvs 5% i konsumtion. Räknar vi in boendet landar jag på 10,5% i totala utgifter under april, dvs 89,5% sparkvot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sjukt isåfall, jag försöker få minst 65 % Tjänar lite mindre netto så.

   Radera
 6. Känns lockande att vara med, men lite tuffare när man har barn och 3 fruar som frivid42 påpekade här ovan. Eller hur det nu var. ;)

  Är för närvarande föräldraledig så för mig hade de senaste månaderna nästan kunnat definieras som snålmånader. Min konsumtion består egentligen bara av livsmedel som tillagas hemma samt en liten post hygien (ny deo).

  Det enda trista, om man ska tävla, blir periodens utgifter kontra inkomst i % (procent) då min inkomst som föräldraledig är mindre än hälften av min vanliga nettolön men utgiften för livsmedel kvarstår ju trots allt. Dock kan det vara kul att mäta exakt var mina personliga utgifter för april månad hamnar som föräldraledig.

  SvaraRadera
 7. Kan man vara med och tävla i bara lägst utgifter/konsumtion? studerar så har ju ingen chans när det gäller utgifterna kontra inkomst i %

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såklart! Det viktigaste är att man själv lyckas genomföra en snålmånad oavsett om det bara bli några % mer i sparande.

   Mvh

   Radera
  2. Då är jag gärna med, precis börjat blogga om mitt sparande så en snålmånad passar kanon :) Mvh

   Radera
 8. Jag är inte med i tävlingen (för jag kommer garanterat att förlora). Har två barn och makan på föräldraledighet. Dock kul initiativ och jag kommer köra en egen snålmånad i det tysta och verkligen försöka pressa ner utgifterna i april. :)

  http://marathonekonomen.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlar inte om att vinna eller förlora utan att köra mot sig själv. Att genomföra en snålmånad för att få mindre konsumtion och således mer sparande med hänsyn till övriga månader.

   Mvh

   Radera
  2. Självklart. Det var tävlingsmänniskan i mig som talade.

   Radera
 9. Hejhopp!

  Tänkte fråga om bloggen måste vara svensk för att man ska få vara med? Ska nämligen starta en blogg men den kommer vara på engelska, dels för att öva på språket men också för att nå ut till en bredare publik!

  Bloggen kommer upp direkt efter tentaperioden (runt 25-28:e Mars). Tack på förhand!

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut inte!
   Det viktiga är att man tävlar mot sig själv för att dels få ökat sparande men samtidigt en mindre konsumtion.

   Bara att haka på!

   Mvh

   Radera
  2. Härligt! Återkommer med länk till bloggen senare. Blir kul detta!

   Radera
  3. Tjena!

   Sidan är uppe nu, dock utan ett första inlägg, men tänkte att du kunde iaf få en länk! www.getleanandrich.com är det som gäller!

   Sen hade jag en fråga om tävlingen. Gäller utgifter och dyl ifrån då man får lönen eller är det 1-30 April? Tack på förhand!

   Mvh

   Radera
 10. Kul! Jag håller i skrivandets stund på med en snålmånad som varar mars ut. Hittills har jag dragit mitt kort 5 ggr på ett totalbelopp av 285 kr.
  Kör hårt! :)

  SvaraRadera
 11. Hm, en fråga ang regler. Kanske ska till Casinot och spela poker nångång nästa månad. Förluster lägger jag självklart på konsumptionskontot men om (när ;) ) jag vinner pengar istället hur gör jag då? :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. om(när) du vinner så hade jag först kvittat insatsen dvs nollat och sen stoppat undan resten men inte räknat in det i utmaningen ovan.

   mvh

   Radera
 12. Hej!

  Måste säga att jag blev glad när jag hittade denna sidan! Vilken genial idé! Jag är absolut med på snålmånad april månad!

  På återseende!
  www.karleliot.se

  SvaraRadera
 13. Jag vill också stå med under deltagare :D

  MVH!
  sparberoende.blogg.se

  SvaraRadera
 14. Som kontrast tänker jag köra en omvänd snålmånad i april! Skämt och sido, jag hade varit med om det inte vore för en stundande golv/vägg renovering under april.

  Lycka till alla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gick igenom den där pärsen i januari/februari med soffköp nu i mars så nu ska det snåla. Kom undan billigt med hänsyn till att vi har lagt klinkers samt gjort golv, samt målat väggar i 2 sovrum.

   Mvh

   Radera
 15. Jag har funderat ett tag och nu bestämt mig för att hänga på.
  Vanligt konsumtions-köpstopp har jag redan sedan årets början.
  Och jag har nu i mars dragit ner på flera utgifter, men tänker att det finns mer att göra!
  Vill vinna över mig själv!

  SvaraRadera
 16. Kul initiativ!
  Hade det inte varit för att jag/vi både har en utlandsresa, en 30-årsdag som ska firas och en större fest/middag som vi anordnar i april, så hade vi gärna deltagit i utmaningen. Just april 2014 är dock en för händelserik och ej representativ månad för vår del med flertalet ovanligt stora utgifter.

  En fråga av ren nyfikenhet, får man lägga till även andra inkomster i nettolönen om man under månaden säljer av prylar på Tradera, Blocket etc?

  Lycka till alla deltagare!

  SvaraRadera
 17. Jag hänger på med barn (fast utan fru). Den som vågar vinner helt enkelt, till skillnad mot den som inte ens försöker. http://notbuying.blogspot.com

  SvaraRadera
 18. Jag hänger på. =) Alltid kul att hitta nya sätt att spara pengar och dra ner på kostnaderna.

  SvaraRadera
 19. Tjena! Första posten uppe nu på snålmånaden, du får gärna lägga till min där uppe bland de andra deltagarna! =)

  http://www.getleanandrich.com/2014/03/frugal-april-week-1/

  SvaraRadera